Доступ до водойми або басейну додає до ціни оренди будинків від 30% — рієлтори

Доступ до водойми або басейну додає до ціни оренди будинків від 30% — рієлтори

Котеджі та дачі в безпечних регіонах приваблюють високим рівнем автономності й рекреаційними можливостями, що набуває особливого попиту з огляду на недоступність морського відпочинку в Україні з’ясовує, скільки коштує оренда заміської нерухомості в різних областях.

Яким був попит на оренду будинків і дач після лютого 2022 року

Вікторія Берещак, оглядачка ринку нерухомості нагадує, що під час повномасштабного вторгнення в сегменті заміської нерухомості відбулися такі сплески активності:

  1. травень — червень 2022 року: у зв’язку з внутрішньою міграцією попит на оренду заміського житла в Україні зріс у середньому на 35%, на Львівщині, Івано-Франківщині, Тернопільщині — на 70 — 150%;
  2. жовтень 2022 року: після початку енергетичного терору українці почали масово орендувати житло за містом заради енергетичної незалежності завдяки генераторам, через що середньозважені ціни на оренду підскочили у 2 — 3 рази.

За словами співрозмовниці , із закінченням опалювального сезону чимала частина орендарів повернулися до міст, і зараз ринок заміського житла вже не лихоманить, як торік.

«Під час блекаутів ринок оренди пожвавився, бо клієнти шукали автономність і мінімізували ризики перебоїв із теплом і світлом. На початку весни попит не втрачав обертів, бо люди почали повертатися з-за кордону, часто переїжджали зі сходу. Після піку попиту на початку червня далі клієнтів стало значно менше. Але, на мою думку, наприкінці серпня ринок знову активізується», — продовжує Богдан Маковецький, рієлтор із Києва.

Ірина Луханіна, незалежна експертка ринку нерухомості, додає, що навколо Києва популярністю користуються такі напрямки:

  1. Обухівський;
  2. Ірпінський;
  3. Одеський.

Але Вишгородський район, за спостереженнями Луханіної, цього року має менший попит через досить серйозні обстріли.

«Пропозицій оренди на ринку заміської нерухомості сьогодні дуже багато. На жаль, об’єкти часто пропонуються за завищеними цінами, до яких не готовий орендар. А сьогодні однозначно ринок орендаря, адже орендодавців у рази більше», — підсумовує Ірина Луханіна.

Збільшення пропозиції, вочевидь, відбувається завдяки будинкам, власники яких виїхали, розуміючи, що війна затягується надовго.

Скільки коштує оренда будинку або дачі влітку 2023 року

За словами Вікторії Берещак, зараз мають попит дачі та будинки з основними зручностями площею 90 — 120 кв. м із власною ділянкою 3 — 6 соток у радіусі 50 — 70 км навколо обласних центрів у районах із хорошою транспортною доступністю. Середньозважена місячна вартість таких пропозицій є такою:

  1. Київщина: $650 — 1500;
  2. Львівщина: $500 — 1000;
  3. Тернопільщина: $500 — 950;
  4. Івано-Франківщина: $450 — 900.

«Після підвищення вартості оренди в заміському сегменті через ажіотажний попит ми не спостерігатимемо другого стрибка цін. Але проти 2021 року ціни змінилися разюче, особливо в західних областях, де вартість оренди в середньому зросла від 60 до 150% завдяки внутрішній міграції», — коментує Вікторія Берещак.

Проте Богдан Маковецький нагадує, що у 2022 році під Києвом можна було орендувати будинки до 40% дешевше в доларовому еквіваленті, ніж у 2021-му, на тлі масового від’їзду мешканців. Після цього тільки в серпні 2022 року ціни знову почали зростати.

Зараз, за словами Маковецького, найбільший попит під Києвом зосередився в діапазоні $1000 — 1500. Для орендарів важлива автономність: кілька варіантів обігріву (наприклад, газ і твердопаливний котел), генератор. Оскільки клієнти не готові орендувати великі будинки, щоб не переплачувати за їхнє обслуговування, найактуальніша площа — 120 — 200 кв. м для сім'ї до чотирьох людей.

«Найбажаніші сьогодні будинки площею 120 — 150 кв. м із генератором або іншим джерелом альтернативного живлення, басейном, власною свердловиною, оптоволоконним інтернетом у досить безпечному, тихому напрямку. Ціна на такі будинки та таунхауси варіюється від $800 до $2 тис.», — продовжує Ірина Луханіна.

Співрозмовниця  додає, що за таку ціну можна винайняти й будинок набагато більшої площі (250 — 400 кв. м), але без якихось із вищеназваних зручностей, наприклад басейну. І загалом будинки більшої площі сьогодні часто коштують дешевше за маленькі, бо їхнє опалення в осінньо-зимовий період — досить дороге задоволення.

Щодо вартості оренди нерухомості під Києвом Ірина Луханіна називає такі орієнтири:

  1. таунхауси в Обухівському напрямку (Ходосівка, Романков, Гвоздів) площею 100 — 150 кв. м — $800 — 2000;
  2. будинки в Конча-Заспі, Романкові, Лютежі, Боярці площею 150 -350 кв. м — $2000 — 5000.

«Оренда шикарних нових будинків, побудованих за індивідуальними проєктами модних українських дизайнерів або конструкторських бюро, може коштувати від $7 тис. до $30 тис. на місяць. На сьогодні їх дуже багато в пропозиції, але попит є недостатнім, бо ті, хто може дозволити собі такі витрати, найімовірніше, зараз орендують житло за межами України», — додає Луханіна.

Скільки до вартості оренди будинку додає басейн або доступ до водойми

Зараз, коли морський відпочинок в Україні став недоступним і міські пляжі зазвичай залишаються закритими, великою конкурентною перевагою для нерухомості за містом стає наявність басейну або близькість до водойми.

«Оренда будинку з басейном коштує щонайменше в 1,5 раза більше, що пояснюється й тим, що така нерухомість часто відрізняється великою площею, гарним ремонтом, ландшафтним дизайном і додатковими атрибутами комфорту. А доступ до водойми підвищує вартість лота щонайменше на 35%, як порівняти зі схожими пропозиціями», — підкреслює Вікторія Берещак.

«Для тих, хто орендує будинок на літо, не так важлива його площа, скільки наявність басейну та близькість місць відпочинку: лісу, водойми. Останнє може підвищити ціну до 30%. Басейн також додає переваги, але клієнти зважають на те, що його треба постійно обслуговувати, а це додаткові фінанси та час», — підтверджує Богдан Маковецький.

За спостереженнями Ірини Луханіної, наявність озера поряд із будинком може збільшити вартість оренди на $500, а якщо озеро розташовано безпосередньо на території садиби, її вартість може бути на $2 тис. — 5 тис. дорожче. Проте, як зазначалося вище, розкішна заміська нерухомість, зараз користується меншим попитом, ніж до війни, навіть разом із власним ставком із лебедями.